”VORES GRØNNE OMSTILLING HAR ET MEGET STORT UDVIKLINGSPOTENTIALE”

”VORES GRØNNE OMSTILLING HAR ET MEGET STORT UDVIKLINGSPOTENTIALE”
27.02.25 GESEK

Tom Ahmt, kommunaldirektør i Aabenraa Kommune, ser, hvordan en ambitiøs satsning på erhvervslivet, tiltrækker både små og store virksomheder, der tjener penge på grøn udvikling.

Det er ikke svært for Tom Ahmt, kommunaldirektør i Aabenraa Kommune at pege på, hvorfor der fra forskellige sider bliver skelet til kommunen i grænselandet, når der skal tænkes grønt.

– Jeg tror, vi er interessante for andre på grund af vores erhvervsspor. Vores byråd ser vedvarende energi og de afledte områder som en erhvervssatsning, siger Tom Ahmt og fortsætter:

– Vores grønne omstilling har et meget stort udviklingspotentiale. Det handler rigtig meget om erhvervsudvikling. Om vækst, job og viden, som kan tilflyde vores områder, og som vi ellers ikke får. siger Tom Ahmt.

Vokser nedefra

Som kommunaldirektør har han været med til at forme de grønne politiske ambitioner gennem syv år. Erhvervssporet har, fremhæver han, kendetegnet kommunens tilgang i 3-4 år.

I november 2023 tog det fart. På det tidspunkt stod man med en reel udfordring. European Energy ville sætte gang i to nye store projekter, nemlig to 400 Megawatt energiparker. Det faldt sammen med 11 mindre projekter, som allerede var prioriteret, og hvor en del af dem var projekter med lokale udviklere, lokale landmænd osv.

– Den politiske debat handlede om, hvorvidt de mindre projekter ville blive forstyrret af de to store, fordi vi som kommune ville komme til at bruge al vores planlægningskraft på de store, siger Tom Ahmt.
Sådan gik det ikke.

Ingen bliver trynet

Kommunaldirektøren præsenterede politikerne for en løsning, der på en og samme tid tilgodeså de to store og de 11 mindre projekter. Et udbud på ladestandere gav således på samme tidspunkt 6,8 mio. kroner i kommunekassen.

– Vi foreslog politikerne at investere i kapacitet til, at vi kunne prioritere de to megastore, uden at det gik ud over de 11 eksisterende mindre projekter. Fra da af var der skruet op for indsatsen.

Den kommunale erhvervsstemme

“Helt overordnet ser vi, at erhvervssatsningen skaber grobund for bæredygtig vækst og arbejdspladser, der understøtter de eksisterende erhverv, bl.a. indenfor bygge- og anlægsområdet.”

Aabenraa Kommune oplever, at det er muligt at skabe bæredygtig vækst gennem erhvervssatsningen på grøn omstilling. Senest har kommunen for et halvt år siden oprettet en helt ny type stilling. Hanne Klintøe er ansat som strategisk forretningsudvikler, eller som det hedder, når hun møder virksomhederne: Head of PTX Development.

– Hanne møder branchen og lytter til virksomhedernes behov, og hun ’sælger’ vores ambitioner om sammenkoblingsmuligheder mellem VE-selskaber og andre sektorer, siger Tom Ahmt og fortsætter:

– Det er et synligt billede på, at vi vil noget på erhvervsområdet. Vi går nye veje, som ingen andre har gjort. Og når vi snakker med aktørerne, så er de rigtig glade for at have en kontakt ind i kommunen, som ikke er myndighed, men som taler samme sprog og sætter dem i forbindelse med de rette.

Energien flyder

Tom Ahmt glæder sig over udviklingen. Han kigger ud over en kommune, hvor de grønne virksomheder tjener penge og skaber vækst og arbejdspladser, alt imens der produceres grøn energi til bl.a. den transportsektor med lastbiler og skibe, der er stor i Aabenraa.

– Helt overordnet ser vi, at erhvervssatsningen skaber grobund for bæredygtig vækst og arbejdspladser, der understøtter de eksisterende erhverv, bl.a. indenfor bygge- og anlægsområdet.

Samtidig har den grønne erhvervssatsning den fordel, påpeger Tom Ahmt, at den også tiltrækker videnmedarbejdere.

– Vores område er præget af mange faglærte jobs, og det er rigtig godt. Men vi skal også tiltrække højt uddannet arbejdskraft, så vi er et attraktivt bosted for familier, hvor ægtefællen eksempelvis arbejder på sygehuset eller en anden af vores arbejdspladser, der bruger videnmedarbejdere.

Ikke en isoleret ø

For Tom Ahmt er det helt afgørende, at grøn omstilling aldrig bliver kommunale solo-projekter, men derimod gunstige samarbejder på tværs af kommunerne i hele regionen.

– Vi vil eksempelvis have stor gavn af, at vi kan samle overskudsvarme og ikke blot bruge den i vores egen kommune, men sende den videre til nogle af vores naboer. Vi kan rigtig meget selv, men langt fra alt. Vi har brug for klyngevirksomheder og afsætningsmuligheder osv. Brintrøret, el-infrastrukturen, European Energy og andre store projekter vælger os til, fordi vi er attraktive som region.

Tom Ahmt giver stafetten videre til Emil Vikjær-Andresen, der er Head of Power-to-X at European Energy A/S.