Fundamentet for fyrtårnet blev lagt i 2023

Fundamentet for fyrtårnet blev lagt i 2023
20.12.23 GESEK

GESEK er nu ved at lægge sit første kalenderår bag sig som fyrtårns-organisation, og herfra skal der lyde en stor tak til alle, der har været involveret og engageret i vores aktiviteter.

Af Nikolaj Stig Nielsen, projektdirektør i GESEK

Som fyrtårn er vi etableret for at lyse fremad og vise retningen for den grønne omstilling af energisektoren i Sydjylland. Men da vi stadig er en ret ny størrelse for de fleste, er der måske god mening i også at lyse lidt bagud her ved årets slutning og sætte spot på, hvad der er foregået i og omkring GESEK i det seneste år.

I løbet af efteråret har vi afsluttet den første runde af projektaktiviteter. De blev sat i gang forrige sommer, da det sydjyske erhvervsfyrtårn modtog en bevilling på 105 mio. kr. i tilskud fra Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse. Der var tale om midler fra EU’s React fond.

80 mio. kr. ekstra i 2023

Arbejdet for at skaffe yderligere funding til fyrtårnet og dermed udvide projektporteføljen er fortsat igennem 2023.

Med Energy Cluster Denmark, work-live-stay samt Erhvervshus Sydjylland som partnere har vi fra det sydjyske fyrtårn sendt to større ansøgninger om yderligere erhvervsfremmemidler af sted i 2023. Det har resulteret i ekstra tilskud til aktiviteter på knapt 80 mio. kr. Nærmere betegnet ca. 25 mio. kr. i tilskud fra Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse samt 53 mio. kr. i tilskud fra Fonden for Retfærdig Omstilling (FRO).

Status er derfor nu, at vi i fyrtårnet nu har tilvejebragt en samlet finansiering på små 185 mio. kr. til vores aktiviteter sammen med sydjyske virksomheder og vidensaktører.

“Med fundamentet på plads gælder det fremadrettet om at øge højden og lysstyrke på fyrtårnet.”

Midlerne gør blandt andet, at vi nu har en samlet portefølje på i alt 27 forskellige test- og demonstrationsprojekter under Energy Cluster Denmark. Samtidig har work-live-stay sammen med lokale partnere igangsat indsatser for, at de sydjyske virksomheder ikke kommer til at mangle hænder og hoveder til den grønne omstilling i de kommende år. Og som noget helt nyt har Erhvervshus Sydjylland via FRO opnået tilskud, der fra næste år gør det muligt at etablere 11 lokale netværk, som skal inddrage flere små- og mellemstore virksomheder i omstillingen af energisektoren.

Test- og demonstrationsprojekter med resultater

Blandt landvindingerne er, at vi har støttet etableringen af Danmarks første Power-to-Gas anlæg i Glansager ved Sønderborg. Det er Nature Energy og Andel, der står for anlægget. GESEK har konkret støttet udviklingen af et biologisk filter, der er udviklet sammen med SDU og kan omdanne grøn brint og CO2 til metan-gas. Det eliminerer CO2 udslippet i atmosfæren og sikrer en mere effektiv produktion af grønt metan, som kan erstatte den sorte naturgas.

Billedet: Offentligt-privat samarbejde ved åbningen af Power-to-Gas anlægget i Glansager, november 2023. Fra venstre erhvervsminister Morten Bødskov, borgmester i Sønderborg Erik Lauritzen, CEO i Andel Energi Jesper Hjulmand samt CEO i Nature Energy Ole Hvelplund. (Foto: ECD)

Et andet highlight fra 2023 er støtten til en sektorkoblings-løsning på European Energy’s kommende PtX anlæg i Kassø. Anlægget kan fra næste år producere op mod 32.000 tons grøn metanol om året. Det kan bl.a. bruges som grønt brændstof i skibsfarten. Den løsning, som fyrtårnet har støttet, sikrer, at overskudsvarmen fra metanol-produktionen kan bruges i det nærliggende fjernvarmenet i Rødekro.

Billedet: European Energy’s PtX anlæg i Kassø står klar til drift fra næste år. Her er det enhederne, der skal lave brint ud af grøn strøm.

Et tredje eksempel fra fyrtårnets test- og demonstrationsportefølje er et projekt, hvor en række virksomheder og vidensaktører har arbejdet sammen om at fremstille en guideline for den brint-infrastruktur, som forhåbentlig er lige om hjørnet. Brint-infrastrukturen er en nødvendig forudsætning for, at vi kan tage de næste skridt i udviklingen af PtX i Sydjylland og i resten af Danmark.

På SDU i Sønderborg nåede man ligeledes i mål med et vigtigt fyrtårnsprojekt med Aalborg Universitet og Danfoss som partnere. I starten af december var der således indvielse af helt nye testfaciliteter for elektrolyseenheder, som er ‘motorerne’ i fremstillingen af grøn brint.

Grønne jobmuligheder på dagsordenen

Indsatsen for at sikre arbejdskraft og kompetencer til den grønne omstilling af energisektoren i Sydjylland er en langsigtet investering. Men aktiviteterne har allerede slået solide rødder efter et år. Knap 250 medarbejdere på sydjyske virksomheder har for eksempel fået udvidet deres kompetencer gennem relevante kurser og uddannelsesforløb, og i alt har work-live-stay og partnere været i kontakt med knap 700 virksomheder for at hjælpe dem med at styrke deres indsatser indenfor HR, kompetenceudvikling m.m.

Der har også været gang i indsatser for at promovere sydjyske job overfor udenlandske kandidater, ligesom de grønne muligheder indenfor såvel erhvervs- som videregående uddannelser har været sat på de unges dagsorden. De nye bevillinger giver muligheder for at fortsætte indsatsen og gøre den langsigtet.

Billedet: Promovering af grønne uddannelsesmuligheder og grønne job overfor unge via konceptet ‘Fremtidens Grønne Helte’.

Det er kun begyndelsen

Selv om GESEK og projektpartnerne i 2023 har opbygget en stærk og bred portefølje af aktiviteter, er det kun fundamentet, der er lagt – og dermed begyndelsen for fyrtårnsprojektet.

I slutningen af året har GESEK’s styregruppe haft en strategiproces, der skal sætte retning på fyrtårnets næste udviklingstrin. Processen viste, at der er bred opbakning og store forventninger til GESEK’s arbejde. Hovedopgaven er at skabe en fælles fortælling omkring den grønne omstilling i landsdelen indenfor tre overordnede temaer: Offshore vind, PtX og integrerede energisystemer.

Med fundamentet på plads gælder det fremadrettet om at øge højden og lysstyrken på fyrtårnet. Konkret betyder det mere og tættere samarbejde på tværs af landsdelen samt mere og stærkere kommunikation i og omkring projektet. Og frem for alt betyder mere og bedre vidensdeling blandt alle, der er aktive omkring den grønne omstilling i landsdelen.

For GESEK og fyrtårnet har en vigtig og langsigtet vision, som vi arbejder for: At gøre hele landsdelen til et levende demonstratorium for fremtidens grønne og sammenhængende energisystem. Det er der eksport, arbejdspladser og god økonomi i på sigt – og vi er allerede godt på vej.

Glædelig jul og godt nytår!