Hver femte medarbejder hos OJ Electronics er i dag fra udlandet, og HR-direktør Marianne Betzer er glad over den internationale rekruttering.
TEMA: JAGTEN PÅ DEN GRØNNE ARBEJDSKRAFT
Sydjylland er udpeget til nationalt fyrtårn for grøn omstilling og sektorkobling. Og i fyrtårnsprojektet er der ikke bare fokus på innovation og teknologi, men også på at sikre hænder og hoveder til den grønne omstilling. Her får du serveret historier, der inspirerer og viser konkrete veje til at tiltrække medarbejdere og fastholde kompetencer.
Læs øvrige artikler i temaet:
– De er supermotiverede, og de er hurtige til at tage vores medarbejderkultur til sig.
Marianne Betzer, HR-direktør hos OJ Electronics (Billedet yderst til højre), kan hver eneste dag skue ud over en frokostkantine, hvor der på hver femte stol blandt de 170 ansatte sidder en medarbejder uden dansk pas. Her er sydamerikanere, asiatere og danskere, som veksler mellem at få serveret leverpostej, frikadeller og krydrede asiatiske retter på tallerkenen.
– Vi oplever det som en berigelse. Vi har en kultur, hvor vi er nysgerrige på hinanden. Vores udlændinge falder ind i arbejdskulturen. De er imponerede over, hvor meget man kan udrette på 37 eller 40 timer om ugen, ligesom de værdsætter vores flade ledelseshierarki, siger Marianne Betzer.
De rette hoveder
Hvor en del mindre virksomheder er tilbageholdende med at ansætte udenlandske medarbejdere, så har OJ Electronics, der laver elektroniske styringssystemer til termostater til gulvvarme og ventilationsanlæg, kun positive erfaringer. De internationale medarbejdere hentes primært til udviklingsafdelingen, bl.a. embedded softwareingeniører, som der er stor mangel på.
– Fordelen er, at vi i forvejen taler engelsk i udviklingsafdelingen. På den måde falder de nemt ind, siger Marianne Betzer.
Snøren ude i verden
OJ Electronics har en sikker køreplan, når de skal have fat i en ny international medarbejder. Gennem work-live-stay og Udviklingsråd Sønderjylland er de blevet peget i retning af danske kampagner, der målrettet rekrutterer internationale medarbejdere til virksomheder.
– Potentielle kandidater bliver screenet på forhånd, og det gør det let for os at vurdere ansøgerne og dernæst afholde samtaler, siger Marianne Betzer, der også er begunstiget af, at 90 procent af de studerende på Syddansk Universitet i Sønderborg er fra udlandet.
– De studerende bliver så glade for Danmark, og de vil gerne have job her.
Mentor og fællesskab
Når Marianne Betzer bevæger sig rundt i bybilledet i Sønderborg efter arbejdstid, møder hun ofte grupper af medarbejdere, der er ude for at lave noget socialt sammen.
– Vi gør meget for, at medarbejderne falder til, og har et program for onboarding, som er stort og gennemarbejdet. Det bruger vi både til nye danske og internationale medarbejdere, hvor de fx får en mentor tilknyttet.
– Vores internationale kolleger føler sig godt taget imod. De er ikke vante til så stor en indsats, der hvor de kommer fra. De har møder i kalenderen, den første dag de møder ind, hvor de får talt med de rigtige og bliver sluset ind i fællesskabet. Når der er noget socialt, er man sikker på at blive inviteret. Du oplever aldrig at stå alene. Hvad enten det er til et filmarrangement ude i byen for en gruppe eller et socialt medarbejderarrangement, siger Marianne Betzer og slutter med en sætning, hun ofte hører på engelsk:
”You can go with me.”
Vil du have hjælp og sparring til at tiltrække internationale, så tilbyder work-live-stay HR-sparring som en del af et EU-finansieret projekt.