Med en bevilling på 53 mio. kroner fra EU’s Fonden for Retfærdig Omstilling (FRO), bygger det sydjyske erhvervsfyrtårn for grøn energi og sektorkobling nu yderligere i højden.
I kraft af sin geografiske placering og tilstedeværelsen af stærke kompetencer har Sydjylland potentiale til at gå forrest i omstillingen til grøn energi. For at høste potentialerne er de tretten sydjyske kommuner, Region Syddanmark, en række erhvervsfremmeorganisationer samt toneangivende energivirksomheder gået sammen om at etablere et sydjysk erhvervsfyrtårn for grøn energi og sektorkobling (GESEK). Målet er videreudvikle de sydjyske styrker indenfor grøn energi og gøre landsdelen til et udstillingsvindue for nye måder at koble grønne energiløsninger med hinanden.
GESEK har ad flere omgang søgt – og fået – erhvervsfremmemidler til at igangsætte relevante aktiviteter, og nu er fyrtårnet klar til at igangsætte en ny runde af grønne energiprojekter. Det er bevilling fra EU’s Fonden for Retfærdig Omstilling på i alt 53 mio. kroner, som betyder, at fyrtårnet nu kan bygges endnu højre.
Fire organisationer i BeyondFossil
Foruden GESEK har organisationerne work-live-stay, Erhvervshus Sydjylland og Energy Cluster Denmark stået bag den ansøgning, som har skaffet bevillingen – med sidstnævnte som organisator og hovedafsender. I ansøgningen har hver af de fire organisationer budt ind med aktiviteter, som støtter op om det overordnede formål med det sydjyske erhvervsfyrtårn. Den fælles ansøgning havde overskriften ’BeyondFossil’, da fokus er på at udfase fossile energikilder og erstatte dem med grønne.
Energy Cluster Denmark igangsætter ni nye projekter, som skal teste, udvikle og modne nye grønne teknologier. Hermed når den landsdækkende klyngeorganisation op på at have en portefølje på i alt 27 test- og demonstrationsprojekter udviklet og igangsat i det sydjyske erhvervsfyrtårns regi. Projekterne involverer typisk store og små virksomheder, vidensinstitutioner og andre aktører indenfor feltet.
Work-live-stay udvider med den nye bevilling paletten af aktiviteter, som skal sikre, at der er kvalificerede hænder og hoveder til rådighed for de kommende års omstilling til grøn energi i landsdelen. Manglen på kvalificeret arbejdskraft har længe været et bekymringspunkt hos landsdelens grønne energivirksomheder. Derfor arbejder Vejle-baserede work-live-stay målrettet på at uddanne og opkvalificere arbejdskraft sammen med partnere i hele landsdelen.
Erhvervshus Sydjylland i Vojens etablerer i samarbejde med landsdelens lokale erhvervskontorer på kommunalt niveau 11 lokale netværk for små og mellemstore virksomheder med interesse for grøn energi. Formålet er at få inkluderet flere af de mindre virksomheder som underleverandører til energiprojekter eller i at udvikle forretningsstrategier, som peger i retning af grøn energi.
GESEK igangsætter via den nye bevillinger en række aktiviteter med fokus på vidensudvikling og formidling omkring grøn energi. Blandt andet bliver der nu lejlighed til at kortlægge de grønne energiaktiviteter nærmere på tværs af de tretten sydjyske kommuner. En undersøgelse af mulighederne for at etablere et fremtidigt testcenter for grøn brintteknologi i det sydjyske er en anden ny aktivitet i GESEK’s regi.
Åben pulje på 16 mio. kr. til fordeling
Det er dog ikke bevillingens alle 53 mio. kr., der er øremærkede på forhånd. 16 mio. kroner falder i en såkaldt åben pulje. Her kan fyrtårnet uddele pengene til projekter, efterhånden som nye ideer og behov viser sig i bevillingsperioden, som strækker sig frem til 2027. Den åbne pulje åbnes allerede i løbet af foråret.
Formand for GESEK’s styregruppe og CEO i Semco Maritime, Steen Brødbæk, udtaler i anledning af opstarten:
”Med ’BeyondFossil’ bevillingen bygger vi ovenpå de projektaktiviteter, som vi allerede har startet op i erhvervsfyrtårnet, der dermed får yderligere højde. Ideen med et fyrtårn er jo, at de skal kunne ses på lang afstand og fungere som pejlemærke. Vi har klare styrker på energiområdet i Sydjylland, men vi har brug for fyrtårnet som platform for at binde de mange aktiviteter sammen og for at synliggøre styrker for omverdenen. En fortsat førerposition til landsdelen indenfor den grønne energi, er der både vækst, arbejdspladser og skatteindtægter i på sigt.”
OM DET SYDJYSKE FYRTÅRN FOR GRØN ENERGI OG SEKTORKOBLING
Et af otte regionale erhvervsfyrtårne, igangsat af Erhvervsministeren i 2021. Formålet er at udvikle tydelige styrkepositioner for erhvervslivet i det forskellige dele af landet. Temaerne er spænder derfor bredt i de otte fyrtårne.
I Sydjylland er Komitéen for Grøn Energi og Sektorkobling (GESEK) etableret som organisatorisk platform for det partnerskab, som udgør fyrtårnet. Med i partnerskabet er landsdelens tretten kommuner, Region Syddanmark, en række landsdækkende og lokale erhvervsfremmeorganisationer samt ca. 50 virksomheder med særlig interesse for grøn energi.
Energy Cluster Denmark, work-live-stay og Erhvervshus Sydjylland driver hver især projekter i det sydjyske fyrtårns regi.
OM FONDEN FOR RETFÆRDIG OMSTILLING (FRO)
Et EU-redskab til at støtte de områder, der er mest berørt af omstillingen til klimaneutralitet, ved at yde dem skræddersyet støtte. I Danmark er Nordjylland og Sydjylland udpeget som støtteberettigede områder.
I 2021-2027 investerer FRO i alt 636 mio. kr. i aktiviteter i de to landsdele. 100 mio. er på forhånd sat af til landsdelenes to erhvervsfyrtårne.