Minikonference: Det grønne energitog skal op i fart

Minikonference: Det grønne energitog skal op i fart
26.05.23 GESEK

PtX løb endnu engang med overskrifterne, da GESEK inviterede til minikonference om eksportpotentialerne for danske energiløsninger. Tre magiske nøgleord stod tilbage for at folde et fremtidigt eksporteventyr ud: Helhedstænkning, samarbejde og hastighed.

Et spørgelystent publikum havde indfundet sig sammen med et stærkt debatpanel i AI Innovation House i Vejle, da GESEK – Komitéen for Grøn Energi og Sektorkobling d. 22. maj inviterede til minikonference i forbindelse med afviklingen af sit første ordinære årsmøde.

Temaet var, hvordan vi omsætter de danske styrkepositioner indenfor grøn energi til endnu mere eksport i de kommende år.

Kontorchef i Udenrigsministeriet, David Schjerlund, indledte med at tegne den internationale bane op og pegede på Storbritannien og Tyskland som de p.t. største aftagere af danske energiløsninger.

CEO i European Energy A/S, Knud Erik Andersen, inviterede derefter deltagerne på en virtuel rundtur i et PtX anlæg og varslede starten på et muligt PtX eventyr i Danmark.

Energistyrelsens direktør, Kristoffer Bøttzauw, greb i sit indlæg PtX stafetten og lovede stærk myndighedsopbakning til at udvikle PtX i Danmark i de kommende år.

Utålmodige virksomheder

Herefter blev der lagt op til debat i et panel, hvor oplægsholderne blev suppleret af Esbjergs borgmester Jesper Frost Rasmussen, direktør Lars Tveen fra Bitten & Mads Clausens Fond samt Steen Brødbæk, der er CEO i Semco Maritime og formand for GESEK.

Debatten havde ikke været i gang i mange minutter, før man kunne konstatere en stærk utålmodighed fra især virksomhedsrepræsentanterne i panelet. Der blev peget på bureaukrati, forældet lovgivning og udbygning af infrastruktur som nogle af de udfordringer, der skal adresseres for at skabe endnu mere fart i omstillingen.

Lars Tveen supplerede med et andet centralt krav, klarhed:

–  Det er vigtigt, at der er en klar, rød tråd i det, vi foretager os og at vi tænker i samlede løsninger i stedet for enkeltkomponenter. Målet må være, at vi kan forklare alt, hvad vi gør i pixibogs-format, så vi ikke går død i tekniske detaljer – for så kommer der aldrig fart i tingene, sagde han.

 

 

 

Se videoreportage