Forskere fra SDU og industripartnerne Danfoss Drives og Green Hydrogen Systems har via det sydjyske erhvervsfyrtårn modtaget et betydeligt tilskud fra til at udvikle en mere effektiv teknologi til brintproduktion, der kan konkurrere med fossile brændstoffer på markedet.
”Vi er stolte over at modtage denne bevilling. Sammen med Danfoss Drives og Green Hydrogen Systems (GHS) adresserer vi en af de største udfordringer ved grøn brintproduktion og udstikker en ny retning for forskningen ved Center for Industriel Elektronik på SDU,” siger en glad leder af Center for Industriel Elektronik på SDU i Sønderborg, professor Thomas Ebel (billedet).
CIE modtager 2,9 millioner kroner til projektet “Optimal cell design, flow dynamics, and current control for MW electrolyzer systems (OPCELMES).” Pengene er bevilget af EU’s Fonden for Retfærdig Omstilling gennem det sydjyske erhvervsfyrtårn. Der er tale om anden fase af et projekt, hvor første fase også modtog tilskud via erhvervsfyrtårnet.
Effektiv PtX er målet
Målet er at skabe en ny og effektiv teknologi, der kan omdanne store mængder elektricitet til brint gennem en proces kaldet alkalisk elektrolyse. Der er tale om en helt central proces i det, der bredt betegnes Power-to-X.
“Alkalisk elektrolyse er en proces, hvor vand spaltes ved hjælp af elektrisk strøm i en elektrolysecelle, der indeholder en alkalisk opløsning som elektrolyt. Denne brintproduktionsteknologi er velkendt og etableret med høj omkostningseffektivitet, hvilket gør den egnet til industriel skala. Teknologien har dog potentiale til forbedring, hvilket vi sigter efter at udnytte,” forklarer Thomas Ebel.
Potentialet for brintproduktion og Power-to-X forventes at være enormt, efterhånden som forsyningen af el fra vind og sol bliver udvidet. Ved at anvende grøn strøm til produktion af brint og andre grønne brændstoffer kan vi lagre energien og på den måde sikre, at samfundet kan holde sig i gang på de dage, hvor vinden ikke blæser, og solen ikke skinner.
De første P-t-X anlæg er allerede ved at skyde op i og udenfor den sydjyske landsdel. Men anlæggenes effektivitet har stor betydning for, hvor udbredt teknologien kan blive på sigt.
“Ved at optimere designet af elektrolysecellerne forsøger vi at forbedre effektiviteten og levetiden for systemet, hvilket vil reducere omkostningerne ved grøn brintproduktion. Vi søger også en bedre forståelse af flowdynamikker, hvilket er afgørende for at udvikle en avanceret elektrolysecelle. Alt dette sigter mod at udvikle en mere effektiv og konkurrencedygtig produktion af grøn brint,” siger Thomas Ebel.

SDU og partnere fik i 2022 tilskud via det sydjyske erhvervsfyrtårn til at indkøbe en elektrolyseenhed, der kan producere brint i mindre målestok. Nu går anden fase i gang, hvor forskere og virksomheder skal indhente erfaringer med at effektivisere brintproduktionen.
